Τεχνοτροπίες

Ανανεώνουμε τα έπιπλα του σπιτιού μας με χρώματα κιμωλίας.

Όλοι έχουμε έπιπλα στο σπίτι που δεν θέλουμε να τα αποχωριστούμε και θέλουμε να τα ανανεώσουμε. Ένας από τους πιο εύκολους και οικονομικούς τρόπους είναι με χρώματα κιμωλίας. Με τα χρώματα αυτά μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές τεχνοτροπίες όπως διχρωμίες ψευδαίσθηση ξύλου και εφέ αναπαλαίωσης.

Τι είναι χρώμα κιμωλίας.

Τα χρώματα κιμωλίας είναι οικολογικά υδατοδιαλυτά  χρώματα με βάση την κιμωλία. Είναι εύκολα στην χρήση και μετά την εφαρμογή τους δίνουν  μια βελούδινη ματ όψη στις επιφάνειες μας.

Που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Είναι κατάλληλα για επιφάνειες από ξύλο, μελαμίνη, λάκα, μέταλλο, γυαλί, γύψο, μάρμαρο,  ρητίνη, λυγαριά, πέτρα, τοίχο, πλαστικό και πολλά ακόμα υλικά. Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή είναι η ανανέωση ή η αναπαλαίωση επίπλων. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μία νέα όψη στα έπιπλα του σπιτιού μας.

Απόδοση των χρωμάτων κιμωλίας.

Τα χρώματα κιμωλίας έχουν απόδοση 12m3/ λίτρο ανάλογα με την επιφάνεια εφαρμογής. Έχουν μεγάλη καλυπτικότητα και μπορούν να σβήσουν ατέλειες στην επιφάνεια ακόμα και από το πρώτο χέρι.

Χρήση σε έπιπλα και τεχνικές πληροφορίες.

Το χρώμα κιμωλίας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα έπιπλα του σπιτιού μας ακόμα και σε πόρτες, κουζίνες, ξύλινες μπαλκονόπορτες και παντζούρια.

Βήματα και τεχνικές εφαρμογής.

Προετοιμασία:

  1. Καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες από σκόνες, υπολείμματα και λεκέδες.
  2. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το χρώμα κιμωλίας απευθείας στις επιφάνειες χωρίς τρίψιμο ή αστάρωμα.
  3. Προαιρετικά σε πολύ γυαλιστερές επιφάνειες όπως λάκα, μπορούμε να τρίψουμε ελαφρώς την επιφάνεια με ένα ψιλό γυαλόχαρτο για να βελτιώσουμε την πρόσφυση.
  4. Σε επιφάνειες από φυσικό ξύλο που δεν έχουν περαστεί με κάποιο χρώμα ή βερνίκι ,μπορούμε να τις ασταρώσουμε με μία βελατούρα νερού για να βελτιώσουμε την πρόσφυση. Επίσης με το αστάρωμα αποφεύγουμε την ανομοιόμορφη απορρόφηση του χρώματος, που θα μας δώσει διαφορετικές αποχρώσεις σε σημεία (στάμπες) και κακό αποτέλεσμα.

Tips:

  • Σε περίπτωση που έχουμε λεκέδες τους οποίους το χρώμα δεν μπορεί να τους καλύψει όσα χέρια και να περάσουμε, εφαρμόζουμε την βελατούρα νερού πριν την βαφή.
  • Αφού στεγνώσει η βελατούρα προσέχουμε για τρεξίματα και τρίβουμε με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε με αστάρωμα αν χρειάζεται.

Βαφή:

Αφού έχει στεγνώσει το αστάρι μας και η επιφάνεια μας είναι έτοιμη για βαφή ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

  1. Εφαρμόζουμε το πρώτο χέρι με ρολό ή πινέλο. Χρόνος στεγνώματος 30 λεπτά ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος.
  2. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι, προσέχουμε αν έχουμε τρεξίματα του χρώματος και τρίβουμε με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Μετά την διαδικασία αυτή περνάμε το δεύτερο χέρι.

Tips:

  • Σε περίπτωση που το χρώμα είναι πολύ πηκτό και δυσκολευόμαστε να το δουλέψουμε μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό.
  • Για να έχουμε αποτέλεσμα χωρίς ατέλειες και γραμμές σε μεγάλες επιφάνειες, όπως πορτάκια κουζίνας, εφαρμόζουμε το δεύτερο χέρι σταυρωτά. Δηλαδή ξεκινάμε με το ρολό μας ή το πινέλο κάθετα από την φορά που περάσαμε το πρώτο χέρι.

Προστασία:

Για να προστατέψουμε το χρώμα και το έπιπλό μας από υγρασίες και φθορά από την καθημερινή χρήση, περνάμε σαν τελευταίο χέρι κερί ή βερνίκι κιμωλίας.

Προστασία με κερί:

  1. Περνάμε το κερί με ένα βαμβακερό πανί ή με πινέλο. Προσέχουμε το πανί να μην αφήνει χνούδια.
  2. Δεν χρειάζεται δεύτερο χέρι.
  3. Σε περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε την εικόνα παλαιωμένου επίπλου μπορούμε να τρίψουμε το χρώμα με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ή σκοτς μέχρι να εμφανιστεί το αρχικό χρώμα ή το ξύλο και στην συνέχεια να περάσουμε το διάφανο κερί, το κερί antique ή σε συνδυασμό και τα δύο μαζί.
  4. Το κερί έχει απόδοση 15m3/ λίτρο.

Προστασία με βερνίκι:

  1. Το βερνίκι κιμωλίας μπορούμε να το περάσουμε δύο χέρια για καλύτερο αποτέλεσμα.
  2. Μπορούμε να το δουλέψουμε με ρολό ή πινέλο.
  3. Το βερνίκι έχει απόδοση 9-12m3/ λίτρο.
  4. Υπάρχει η δυνατότητα αραίωσης 5-10% με νερό.
  5. Για να δώσουμε το εφέ της παλαίωσης στο έπιπλο μας, πριν περάσουμε το βερνίκι, με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ή σκοτς τρίβουμε σε σημεία για εμφανιστεί το αρχικό χρώμα ή το ξύλο.

Tips:

  • Σε περίπτωση που θέλουμε να βάψουμε με χρώμα κιμωλίας πάτωμα, τραπεζαρία ή κάποιο έπιπλο που θα είναι σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να το προστατέψουμε με βερνίκι. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το βερνίκι νερού για πατώματα. Είναι σκληρό βερνίκι με πολύ μεγάλη αντοχή στην τριβή.
  • Πάντα χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουν κοινό διαλύτη. Δηλαδή τα χρώματα κιμωλίας είναι με βάση το νερό, οπότε το βερνίκι και το αστάρι πρέπει να είναι και αυτά υδατοδιαλυτά.

 

Τα χρώματα κιμωλίας είναι μία τεχνοτροπία χωρίς όρια. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ψευδαίσθηση ξύλου  με ειδικές σπάτουλες, να ρίξουμε μέσα στο χρώμα ή στο βερνίκι glitter χρυσό ή ασημί και να δώσουμε μια διαφορετική λάμψη. Να περάσουμε δύο διαφορετικά χρώματα και με το γυαλοχαρτάρισμα να εμφανιστούν διχρωμίες. Τα μόνα όρια είναι η φαντασία μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα υλικά που αναφέραμε στο άρθρο μας.

Βελατούρα (αστάρι νερού).

Γυαλόχαρτο.

Χρώμα κιμωλίας.

Κερί κιμωλίας.

Βερνίκι κιμωλίας.

Βερνίκι πατώματος.

Glitter.

Πινέλο.

Ρολό.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και καλές δημιουργίες.