Μόνωση ταρατσών με ελαστομερές στεγανοποιητικό.
Η σωστή μόνωση της ταράτσας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην συντήρηση του κτηρίου.
Η σωστή στεγανοποίηση της ταράτσας αποτρέπει την διάβρωση του οπλισμού, την εσωτερική υγρασία του κτιρίου, το ξεφλούδισμα του χρώματος και το σκάσιμο των επιχρισμάτων των ταβανιών και της τοιχοποιίας.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές και υλικά για την μόνωση ταρατσών. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην μόνωση με ελαστομερές μονωτικό.
Βήματα και τεχνικές πληροφορίες.
Βήμα 1ο: Καθαρισμός.
Η ιδανική περίοδος εφαρμογής του μονωτικού είναι τον Μάϊο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
- Σκουπίζουμε και πλένουμε με νερό, ακόμα και με πιεστικό αν υπάρχει, την ταράτσα και απομακρύνουμε χώματα και φερτά υλικά. Όσο πιο καλά καθαριστεί η επιφάνεια τόσο καλύτερη θα γίνει η εφαρμογή.
- Σε περίπτωση που προϋπάρχει μόνωση και έχει φουσκώματα ξύνουμε με μία σπάτουλα στα σημεία αυτά και βγάζουμε τα κομμάτια.
- Ελέγχουμε για ρωγμές και ενώσεις της πλάκας.
Tips:
- Σημαντικός παράγοντας κατά την εφαρμογή είναι ο καιρός. Προσέχουμε τις μέρες που θα ξεκινήσουμε την διαδικασία και δύο με τρεις ημέρες αφού έχουμε τελειώσει, να μην υπάρχει πρόβλεψη για βροχή και αποφεύγουμε τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
- Το μονωτικό ταρατσών εφαρμόζετε σε δροσερές ημέρες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας δεν γίνετε σωστή πρόσφυση του υλικού στην επιφάνεια και υπάρχει περίπτωση να σκάσει η μόνωση.
Βήμα 2ο: Προετοιμασία.
- Αφού η επιφάνεια έχει καθαριστεί καλά και έχει στεγνώσει, περνάμε ένα χέρι αστάρι μικρονιζέ σε αραίωση 3 προς 1. Το αστάρι αυτό σταθεροποιεί πλήρως την επιφάνεια, ακόμα και τα πιο σαθρά σημεία, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες πρόσφυσης του μονωτικού.
- Μετά από 6 ώρες από το αστάρωμα, εφαρμόζουμε στις ρωγμές, στις ενώσεις και στα σηκώματα της πλάκας (εφόσον υπάρχουν), το μονωτικό μας, αραιωμένο κατά 5%, μαζί με γάζα για ρωγμές.
Tips:
- Σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αλλά και το χρόνο εφαρμογής της μόνωσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο το μονωτικό για αστάρι με μία αραίωση έως 30 %. Το ιδανικό βέβαια για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα είναι το αστάρωμα να γίνει με το μικρονιζέ αστάρι που σας έχουμε αναφέρει.
- Εφαρμόζουμε το αστάρι με ρολό και το μονωτικό στις ρωγμές με πινέλο ή ρολό.
Βήμα 3ο: Τελικό πέρασμα.
- Εφαρμόζουμε το πρώτο χέρι σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας με αραίωση 5%. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρολό ή βούρτσα για μόνωση. Προσπαθούμε να περάσουμε το υλικό με την ίδια φορά και ομοιόμορφα σε όλη της επιφάνεια.
- Την επόμενη μέρα, αφού έχουμε διαπιστώσει ότι έχει στεγνώσει, περνάμε το δεύτερο χέρι σταυρωτά, κάθετα δηλαδή από την φορά του πρώτου χεριού, χωρίς καμία αραίωση.
Tips:
- Προσπαθούμε να περάσουμε το υλικό μας ομοιόμορφα και με το ίδιο πάχος στρώσεις.
- Για άριστα αποτελέσματα στεγανοποίησης και κάλυψης ρωγμών υπολογίζεται απόδοση περίπου 1-1.5 m2/Kg.
Βήμα 4ο: Συντήρηση.
- Κάθε χρόνο επιθεωρούμε την επιφάνεια για πληγές και σκασίματα. Στην περίπτωση αυτή, αφού έχουμε καθαρίσει καλά την επιφάνεια, χρησιμοποιούμε γάζα και μονωτικό χωρίς καμία αραίωση.
- Για να διατηρήσει το μονωτικό την ελαστικότητά του, κάθε τρία χρόνια περνάμε ένα χέρι με αραίωση 20%.
Απόδοση υλικών:
Για το αστάρι μας η απόδοση είναι 10-12m2/Kg
Για το μονωτικό ταρατσών η απόδοση είναι: 1 – 1.5m2/ 1Kg.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα υλικά που αναφέραμε στο άρθρο μας.
Στεγανωτικό – μονωτικό ελαστομερές Monostal Stalchrom.
Aκρυλικό αστάρι νερού Micro Stalchrome.
Ελπίζουμε ότι το άρθρο να σας φανεί χρήσιμο. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και τεχνική πληροφορία.
Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και καλές δημιουργίες.